Categorie:4. Materieel bewaren

From Tracks
Jump to navigation Jump to search
This page contains changes which are not marked for translation.

Alle nodige informatie om je papieren archief de tand des tijds te laten overleven.


Als je een archief of collectie bewaart, hoop je dat het zo lang mogelijk bewaard wordt. Allerlei factoren zorgen ervoor dat dit niet altijd zo eenvoudig is. Papier gaat na een aantal jaar verzuren, een archiefruimte wordt stoffig, je archief trekt ongedierte aan, er kan ergens een leiding lekken waardoor het archief waterschade oploopt, je organisatie stopt en je archief dreigt verloren te gaan... Om de risico's op (informatie)verlies of schade te beperken, zijn er een aantal richtlijnen die je kan volgen. In deze tool sommen we er een aantal op.

RomanDeckert, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Archief UgoDehaes voor.png
Archief UgoDehaes na.jpg

De rubriek 'Inrichting bewaarplaats' gaat dieper in op de verschillende soorten risicofactoren die kunnen voorkomen bij het bewaren van je collectie. Je komt er ook te weten wat je kan doen om de risico's te beperken.

Misschien ben je op zoek naar de mogelijkheden om je archief te herbestemmen. De tool 'Een nieuwe bewaarplaats voor je archief en collectie(s)' neemt de soorten herbestemmingen onder de loep en vertelt je waar je precies terecht kan om je archief een nieuwe bewaarplaats te geven.

Het luik 'Materiële bewaring van je fysiek archief' behandelt de bewaarmogelijkheden van verschillende soorten documenttypes zoals kranten en foto's, maar bijvoorbeeld ook van objecten en textielsoorten. Die worden niet altijd op dezelfde manier als papier bewaard, en vereisen een specifieke aanpak.

Tot slot vind je bij 'Verpakkingsmaterialen' welke soorten er zijn, waarvoor ze dienen en waar je ze kan bestellen.Other languages:
English • ‎Nederlands