Categorie:4. Materieel bewaren

From Tracks
Revision as of 14:32, 7 October 2021 by Elias Feys (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Wanneer je je archief en/of collectie wil bewaren, hoop je waarschijnlijk dat ze zo lang mogelijk bewaard worden. Allerlei factoren zorgen ervoor dat dit niet altijd zo eenvoudig is. Papier gaat na een aantal jaar verzuren, een archiefruimte wordt stoffig, je archief trekt ongedierte aan, er kan ergens een leiding lekken waardoor het archief waterschade oploopt, je organisatie stopt en je archief dreigt verloren te gaan ... Om de risico's op (informatie)verlies of schade te beperken, zijn er een aantal richtlijnen die je kan volgen. In deze tool staan er een aantal opgesomd.

De rubriek 'inrichting bewaarplaats' gaat dieper in op de verschillende soorten risicofactoren die voorkomen bij het bewaren van je collectie. Je komt er ook te weten wat je kan doen om de risico's te beperken.

Misschien ben je op zoek naar de mogelijkheden om je archief te herbestemmen. 'Een nieuwe bewaarplaats voor je archief en collectie(s)' neemt de soorten herbestemmingen onder de loep en vertelt je waar je precies terecht kan om je archief een nieuwe rustplaats te geven.

Het luik 'materiële bewaring van je fysiek archief' behandelt de bewaarmogelijkheden van verschillende soorten documenttypes, zoals kranten, foto's, objecten en textielsoorten. Deze worden niet altijd op dezelfde manier als papier bewaard, maar vereisen een specifieke aanpak.

Tot slot vind je bij 'verpakkingsmaterialen' welke soorten verpakkingsmaterialen er zijn, waarvoor ze dienen en waar je ze kan bestellen.Other languages:
English • ‎Nederlands