Categorie:5. Digitaal bewaren

From Tracks
Revision as of 12:13, 8 September 2023 by DelphineVanoverberghe (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
English • ‎Nederlands

Hoe bewaar ik het best digitale bestanden? Hoe zorg ik ervoor dat deze in de toekomst leesbaar blijven?


Je archief digitaal bewaren

Papier en andere materialen vragen om specifieke bewaaromstandigheden. Dit geldt ook voor digitale archieven en collecties. De kans bestaat immers dat je bestanden van jaren geleden vandaag niet meer kan openen, dat ze er anders uitzien of ze op een andere manier reageren.

Dit geldt voor bestanden op je computer en server, maar ook voor bestanden die je bewaart op externe dragers, zoals cd-roms, usb-sticks of externe harde schijven. De dragers in goede omstandigheden bewaren, garandeert niet dat de opgeslagen bestanden leesbaar blijven. Gegevens kunnen verdwijnen doordat de drager veroudert, maar ook hard- en software raken door de technologische evolutie in onbruik. Met een recente laptop kan je vandaag zelfs geen cd’s of usb-sticks meer lezen zonder de aankoop van randapparatuur.

Jørgen Stamp, CC BY 2.5 DK, via Wikimedia Commons

In dit onderdeel leer je de voorzorgen die je moet nemen om je digitaal archief op lange termijn leesbaar en bruikbaar te houden. Het is belangrijk om de bestanden al bij aanmaak in een duurzaam formaat te bewaren. Het is ook essentieel om regelmatig te testen of je bestanden niet aangetast zijn en er geen informatie verloren is gegaan. Een goede bewaring en het maken van back-ups vervolledigen de goede praktijk.