Categorie:5. Digitaal bewaren

From Tracks
Revision as of 14:21, 23 September 2020 by Bart Magnus (talk | contribs) (Heeft deze versie voor vertaling gemarkeerd)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
English • ‎Nederlands

Je archief digitaal bewaren

Net zoals papier en andere materialen uit je fysieke archief en collectie(s) om specifieke bewaaromstandigheden vragen, vereisen ook digitale archieven en collecties aandacht. De kans bestaat immers dat bestanden die je jaren geleden hebt aangemaakt, vandaag niet meer kunnen worden geopend, er anders uitzien of op een andere manier reageren.

Dit geldt voor bestanden op je computer en server, maar ook voor bestanden die je bewaart op externe dragers, zoals cd-roms, usb-sticks of externe harde schijven. De dragers in goede omstandigheden bewaren, garandeert niet dat de opgeslagen bestanden leesbaar blijven. Gegevens kunnen verdwijnen door het verouderen van de drager, maar ook hard- en software raken door de technologische evolutie in onbruik. Met een recente laptop kan je vandaag zelfs geen cd’s of usb-sticks meer lezen zonder de aankoop van randapparatuur.

In dit onderdeel leer je de voorzorgen die je moet nemen om je digitaal archief op lange termijn leesbaar en bruikbaar te houden. Het is belangrijk om de bestanden al bij aanmaak in een duurzaam formaat te bewaren. Ook regelmatig testen of je bestanden niet aangetast zijn en er geen informatie is verloren is essentieel. Een goede bewaring en het maken van back-ups vervolledigen de goede praktijk.