Categorie:6. Digitaliseren

From Tracks
Revision as of 11:48, 8 September 2023 by DelphineVanoverberghe (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
English • ‎Nederlands

Alles over het omzetten van fysiek dragers (teksten, foto’s, videobanden, cassettes, …) naar een digitaal formaat.


Foto's, boeken of archiefstukken digitaliseren lijkt op het eerste gezicht eenvoudig: scanner aansluiten, scannen, het bestand opslaan op je computer en klaar. Een andere optie is om je materiaal te fotograferen.

Maar een kwaliteitsvolle scan of foto maak je niet zomaar. En wat met complexer materiaal zoals filmspoelen en audiotapes? Hoe begin je daaraan?

Jørgen Stamp, CC BY 2.5 DK, via Wikimedia Commons

Vaak volstaat een snelle alledaagse scan voor het meest praktische gebruik dat je op korte termijn voor ogen hebt, bijvoorbeeld een digitale kopie van een contract dat je ook op papier hebt. Maar als je foto’s of scans kwaliteitsvol maakt, verhoogt de duurzaamheid van je gedigitaliseerd bestand. Het is meteen ook inzetbaar voor ander gebruik, zoals publicatie in boeken of op websites. Wanneer je waardevolle archief- of collectiestukken wil digitaliseren, probeer dit dan zo kwaliteitsvol mogelijk te doen. Ook wanneer je gaat investeren in de digitalisering van een grote hoeveelheid materiaal, raden we je aan om dit duurzaam aan te pakken.

In dit onderdeel gaan we dieper in op de vuistregels waarmee je zelf duurzaam en kwaliteitsvol kunt digitaliseren. Ook geven we je tips voor wanneer je kiest om het digitaliseren uit te besteden aan een extern bedrijf.