Disk images als oplossing voor informatieverlies bij beschrijfbare cd's of dvd's
Cd’s en dvd’s zijn eenvoudige en goedkope dragers om je digitale bestanden op te bewaren, maar hebben ook een korte levensduur. Om te voorkomen dat je digitale informatie verloren gaat, kan je via disk images kopieën maken van je cd’s en dvd’s.
In deze tool leer je het volgende:
- Welke problemen kunnen bij cd’s en dvd's leiden tot informatieverlies?
- Wat is een disk image en hoe kan je het gebruiken om backups van cd's en dvd's te maken?
- Hoe maak je een disk image?
Hoe kan een disk image jou helpen?
Door de lage kostprijs, grote beschikbaarheid en makkelijke toegang werden beschrijfbare cd's en dvd’s jarenlang massaal voor opslag gebruikt. Ondertussen is bekend dat dergelijke cd's en dvd’s een kortere levensduur hebben dan verwacht. Al na twee jaar kunnen er problemen optreden die voor een verlies van gegevens zorgen.
Het vervalproces wordt nog versneld door:
- warmte
- vocht
- zonlicht
- afspeeltoestellen in slechte staat
- krassen
- vingerafdrukken
- zelfklevende etiketten op de schijven
- oplosmiddelen
Ook als je al deze bedreigingen en schadelijke elementen vermijdt, is het onmogelijk om de duurzaamheid van de informatie op cd-r’s en dvd-r’s te verzekeren. Zonder zichtbare tekens van verval of verslechtering is het nog steeds mogelijk dat de informatie op een beschrijfbare cd of dvd niet gelezen kan worden. Meer informatie over het verval van beschrijfbare cd’s en dvd’s kan je lezen in Een korte tekst over de onbetrouwbaarheid van beschrijfbare cd's voor langetermijnopslag.
Om informatieverlies te voorkomen dienen de bestanden overgezet te worden naar een andere drager. De eenvoudigste manier is door een ISO-9660-bestand disk image te maken van de cd of dvd en te zorgen voor goede back-up- en controleprocedures. ISO-9660 is de officiële standaard voor bestandssystemen die in principe door ieder besturingssysteem, applicatie, cd-apparaat en cd-software wordt ondersteund.[1]
Hoe maak je een ISO-9660 image?
In macOS
Om een disk image te maken in macOS hoef je geen software te installeren. Met de applicatie ‘Disk Utility’ of ‘Schijfhulpprogramma’ kan je ISO images van cd's en dvd's maken.
Stap 1: Plaats de dvd in je interne of externe cd-lezer.
Stap 2: Open Disk Utility / Schijfhulpprogramma. Dit programma bevindt zich in de Applications- of Programma's-map. De dvd die je ingelezen hebt, zal verschijnen in de zijbalk van het venster.
Stap 3: Selecteer de dvd en klik op ‘Nieuwe schijfkopie’.
Stap 4: Kies de locatie waar je de disk image wil opslaan.
Stap 5: Kies in het keuzemenu voor Dvd/cd-master als schijfkopiestructuur.
Stap 6: Klik op ‘Save’. Disk Utility zal van de cd een disk image met de extensie .cdr maken in de gekozen map.
In Windows
Er bestaan verschillende programma's om disk images van cd's of dvd's te maken in Windows. ‘Imgburn’ is freeware waarmee je dat eenvoudig kan doen.
Stap 1: Download ‘Imgburn’ via deze link. Let op! Lees eerst dit korte artikel dat uitlegt hoe je ‘Imgburn’ kan installeren zonder ook ‘OpenCandy’ op je computer te installeren. Dit is een soort adware die gegevens over je surfgedrag verzamelt.
Stap 2: Als je ‘Imgburn’ geïnstalleerd hebt, open het en kies ‘Create image file from disc’.
Stap 3: Plaats de dvd in je interne of externe dvd-lezer en selecteer het als ‘source’. De naam van de dvd zal verschijnen in de interface van de software.
Stap 4: Kies de locatie waar je de disk image wil opslaan.
Stap 5: Klik op het icoontje onderaan het venster om het creëren van de disk image te starten.
Stap 6: Na een aantal minuten zal het bericht verschijnen dat de operatie succesvol beëindigd werd.
Resultaat
Je hebt een disk image gemaakt van een beschrijfbare cd of dvd en opgeslagen op een harde schijf. De gegevens op de drager worden niet langer bedreigd door informatieverlies omwille van het verval van de dvd-r. Wees je ervan bewust dat dit een goede, maar geen eeuwige oplossing is. Ook harde schijven bevatten magneto-optische schijven die onderhevig zijn aan verval. Zorg daarom ook voor goede back-upprocedures en regelmatige integriteitscontroles van de bestanden.
Auteurs: Nastasia Vanderperren (meemoo) en Emanuel Lorrain