Lancering TRACKS op 18 juni 2014

From Tracks
Jump to navigation Jump to search

Tijdens deze namiddag vertellen kunstenaars en kunstenorganisaties over hun ervaringen met het archief en/of collectie(s). Deze verhalen bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan en nodigen uit om ervaringen en ideeën met collega's te delen.

In afwachting van een nieuwe minister van Cultuur starten we ook het gesprek over de toekomst van het kunstenerfgoed.

The Archive Of The Available Past - (c) JoGuldi

Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is een uitdaging voor velen, niet in het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet. Maar ook wie niet gesubsidieerd wordt – professionals of amateurs - stellen zich vragen als: hoe bewaar je alles en wat moet je bewaren? Waar begin je eerst? En vooral: waarom zou ik zorg dragen voor m'n archief en collectie(s)?

Ter ondersteuning stelt PACKED vzw, in samenwerking met Het Firmament, de Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector (TRACKS) voor. De kunsten- en cultureel-erfgoedsector worden van harte uitgenodigd op 18 juni in de Brusselse Beursschouwburg. Deze online toolbox biedt kunstenaars en kunstenorganisaties praktische hulpmiddelen aan om de zorg voor het eigen archief en collectie(s) op een eenvoudige en efficiënte manier aan te pakken.

Tijdens deze namiddag vertellen een aantal kunstenaars en kunstenorganisaties over hun ervaringen met het archief en/of collectie(s). Deze verhalen bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan en nodigen uit om ervaringen en ideeën met collega's te delen.

In afwachting van een nieuwe minister van Cultuur starten we ook het gesprek over de toekomst van het kunstenerfgoed.

Praktisch

18 juni 2014, vanaf 13u.

Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat, 1000 Brussel

Een routebeschrijving vind je op de website van de Beursschouwburg.

Voor meer informatie kan je mailen naar sanne@packed.be

Programma

13u

 • Ontvangst en verwelkoming door PACKED vzw
 • Inleiding door Jos van Rillaer (administrateur-generaal Agentschap Kunsten en Erfgoed)
 • Voorbeschouwing door Yasmina Boudia (Beursschouwburg)

14u

 • Stella Lohaus (Bernd Lohaus Foundation) en Iris Paschalidis (hoofd collectie S.M.A.K.) vertellen over het bewaren van grote objecten en kunstenwerken, zowel in een museale als in een private context.
 • Bij kunstencentrum Netwerk wordt zowel de zorg voor het digitaal als het immaterieel archief aangepakt. Hoe gaan zij om met hun digitaal archief en hoe kan de kennis van hun artistiek directeur behouden worden voor de toekomst als deze de organisatie verlaat?
 • Danny Ronaldo (Circus Ronaldo) behoort tot de zesde generatie van circusmakers en is bezorgd om de nalatenschap van zijn familie. Een groep vrijwilligers is volop bezig met een inventaris van een 100-tal decordoeken, geschilderd door zijn voorouders. Benieuwd hoe een vrijwilligerswerking een waardevolle bijdrage kan leveren bij de zorg voor je archief en collectie(s)?
 • Ugo Dehaes (kwaad bloed vzw) is een choreograaf die alles van initieel idee tot afgewerkte voorstelling bewaart en ook emotionele waarde hecht aan zijn archief. Maar hoe ga je als kleine vzw om met dit groeiende archief dat vaak gewoon thuis bewaard wordt? En wat kan je er mee doen?
 • MATRIX, centrum voor nieuwe muziek, gaat deze zomer van start met een nieuw erfgoedproject, 'Nieuwe muziek voor amateurmusici'. De educatieve partituren van het Transitfestival zullen digitaal worden ontsloten, maar hoe zit het met de auteursrechten?
 • De Munt richtte ter gelegenheid van haar 300-jarig bestaan als operahuis in 1995 een eigen archiefdienst op. Jan Van Goethem (hoofd archief- en collectiebeheer) werkte een project rond ontsluiting en bewaring van decormaquettes uit, en wordt nu geconfronteerd met een verplichte zoektocht naar nieuwe ruimtes voor het archief.

15u: Focus op beleid Denk mee in kleine groepen over de uitdagingen en noden van het toekomstige kunstenerfgoed. Hoe kan je als kunstenaar of kunstenorganisatie zelf zorg dragen voor het eigen archief en collectie(s)? Welk ondersteunend kader kan de overheid hiervoor scheppen? En welke rol kan de cultureel-erfgoedsector hierin vervullen? De gelegenheid bij uitstek om je mening te laten horen.

16u

 • Voorstelling TRACKS door PACKED vzw en Het Firmament
 • Nabeschouwing van de namiddag

16u30 Receptie met hapjes