Spot op erfgoed: archief van STUK en Klapstuk
In de rubriek 'Spot op Erfgoed' plaatst Het Firmament enkele markante archieven of collecties in de kijker. In een eerste reeks wordt podiumkunstenerfgoed dat bij collectiebeherende instellingen bewaard wordt belicht. Met deze rubriek wil Het Firmament podiumerfgoed dat verspreid bewaard wordt zichtbaar en vindbaar maken. Deze maand staat het archief van STUK en Klapstuk centraal.
STUK gaat in Leuven een nieuwe toekomst tegemoet als Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Toch is zo'n ingrijpende koerswijziging in historisch perspectief allerminst uniek. Zichzelf opnieuw uitvinden zit in het DNA van de organisatie, als een logisch gevolg van de constante zoektocht naar artistieke vernieuwing. 't Stuc, een afkorting van STUdentenCentrum, wilde in 1977 niet alleen voorstellingen brengen, maar ook activeren om zélf aan cultuur te doen. Al snel werd de focus vernauwd tot theater, dans, film en video en stond kwaliteitsverhoging en ondersteuning van artistieke vernieuwing centraal. Samen met Kaaitheater, Beursschouwburg, Vooruit, Nieuwpoort-theater (nu Campo), Monty en Limelight (nu Buda) gaf Stuc vorm aan een 'alternatief circuit' van kleine centra die – in tegenstelling tot de bestaande gesubsidieerde structuren – de vernieuwende artiesten met weinig middelen maar met groot enthousiasme een podium boden. Het multidisciplinair festival Klapstuk werd in 1983 een tweejaarlijks dansfestival met groot succes.
Het archief van STUK wordt grotendeels bewaard in de huidige kantoren en bevat zeer divers en rijk materiaal: vergaderingsverslagen, jaarverslagen, subsidiedossiers, financiële documenten, correspondentie, allerhande nota's, verbouwingsdossiers, affiches, flyers en folders, krantenknipsels, persberichten, bewegend beeld, fotomateriaal, etc. Ook het recentere digitale archief is voor de medewerkers goed toegankelijk. Materiaal van voorlopers vóór de eigenlijke oprichting in oktober 1977 (d.i. de Kultuurraad der Leuvense studenten) wordt bewaard in het Universiteitsarchief van de KU Leuven.
Lees het volledige artikel op de website van Het Firmament
Het overzicht van alle 'Spot op erfgoed'-artikels vind je hier.