Verslagen TRACKS-ontmoetingsmoment 23 juni 2015

From Tracks
Jump to navigation Jump to search

PACKED vzw organiseerde in samenwerking met Het Firmament, Kunstenpunt en de andere partners uit het TRACKS-netwerk op 23 juni 2015 een tweede ontmoetingsmoment omtrent archief- en collectiezorg in de kunstensector. Bijna 100 geïnteresseerden werden ontvangen bij jeugdtheater BRONKS om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen.

Aan parallelle tafels vonden er gesprekken met archiefvormers uit de kunstensector plaats waar interessante ideeën uitgewisseld werden. Hierbij kwamen zeer diverse praktijkverhalen uit verschillende disciplines en sectoren aan bod.

Op het programma stonden:

Een samenvatting van de inleidende presentaties en rondetafelgesprekken vind je door te klikken op bovenstaande links.

De belangrijkste bevindingen van deze tweede ontmoetingsmoment omtrent archief- en collectiezorg in de kunstensector zijn:

  • Uit alle gesprekken bleek dat veel kunstenorganisaties een gebrek hebben aan tijd, middelen en personeel voor de zorg voor het eigen archief en collectie(s). Desalniettemin kan, met de beperkte eigen middelen, al resultaat geboekt worden.
  • Een jubileum is vaak een aanleiding om de zorg voor het eigen archief te (her)bekijken. Dat is positief, maar het is ook belangrijk om de archiefinspanningen daarna vol te houden.
  • Samen met het uitwerken van archiefacties groeide er bij veel kunstenorganisaties een besef van de historische waarde van de archiefonderdelen. Men wil deze delen ook ontsluiten en tonen aan het publiek en dus denkt men aan toekomstige ontsluitingsmogelijkheden in de toekomst. Het ontsluiten van (delen van) het archief toont ook voor medewerkers en externen het belang van de werking en het bijhouden van een archief.
  • Archief- en collectiezorg blijkt een structurele taak voor alle kunstenaars en kunstenorganisaties. Grotere acties, om bijvoorbeeld retroactief het archief van de hele werking aan te pakken, kunnen amper worden gerealiseerd zonder de hulp van vrijwilligers, stagiairs en professionele bewaarinstellingen, en zonder de kennis van expertisecentra.
  • Een samenwerking met een andere kunstenorganisaties, een archiefinstelling, museum of expertisecentrum biedt nieuwe mogelijkheden en kan de archieftaak minder zwaar maken. Samenwerken kan bijvoorbeeld rond het maken van een back-up, digitaliseren van archiefmateriaal, het beheren en ontsluiten van archiefonderdelen of het duurzaam bewaren.
  • Er kan niet algemeen bepaald worden of het steeds beter is om de taken in het archief zelf te doen of ze uit te besteden? Er zijn in alle subsectoren nog veel vragen over de (tussen)mogelijkheden en hoe de taken kunnen verdeeld en uitgevoerd worden. Er is echter geen ideaal scenario. Veel hangt af van de kunstenaar of organisatie zelf: welke middelen, kennis, tijd en infrastructuur is er beschikbaar?
  • Veel vragen doorheen de dag gingen over de verplichting m.b.t. archiefzorg voor kunstenorganisaties uit het Kunstendecreet en de mogelijkheid voor het verkrijgen van projectsubsidies uit het Kunsten- en Cultureel-erfgoeddecreet.
TRACKS ontmoetingsmoment 2015 - PACKED vzw - CC0
TRACKS ontmoetingsmoment 2015 - PACKED vzw - CC0
TRACKS ontmoetingsmoment 2015 - PACKED vzw - CC0
TRACKS ontmoetingsmoment 2015 - PACKED vzw - CC0
TRACKS ontmoetingsmoment 2015 - PACKED vzw - CC0

Meer weten?

Heb je zelf vragen over je archief en/of collectie? Wil je zelf een archiefactie opzetten, maar weet je niet hoe eraan te beginnen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Alle TRACKS-partners helpen je graag verder!